Back to Top

   

Houtsnijwerk als ware kunst.

Bij binnenkomst valt het al meteen op, de woning van Steve hangt helemaal vol met verschillende door hem gemaakte kunstwerken. Het zijn als het ware schilderijen van hout. De kunst die Steve maakt heet intarsia en hierbij draait het allemaal om het inleggen van stukjes hout (fineer) op een houten paneel. Het begint met het maken van een tekening en vervolgens snijdt hij stukjes fineer die worden neergelegd en uiteindelijk worden vast gelijmd. Het is te vergelijken met een puzzel waarvan je de stukjes zelf nog moet maken. Volgens Steve zijn het de kleuren die het interessant maken om met hout te werken. Hout leeft en je hebt ook zoveel verschillende nerf soorten waar je bij het neerleggen van de stukjes fineer rekening mee moet houden. Als het klaar is wordt het meerdere malen gevernist en tussen de lagen door wordt het iedere keer heel fijn opgeschuurd.

Het meest bijzondere dat Steve maakt zijn zonder twijfel zijn draailieren. Deze van oorsprong middeleeuwse muziek instrumenten maakt hij helemaal zelf en zijn tot in detail afgewerkt. Het is Steve’s grote trots en de grootste uitdaging die hij ooit heeft gehad. Steve koos ervoor om dit instrument te gaan maken vanwege het bijzondere geluid (dat lijkt op dat van een doedelzak) en vanwege het feit dat het zo’n oud instrument is. Het is fascinerend om te zien hoe het geheel in elkaar zit.

14b.jpg
1.jpg

Enkele dagen verder en ik heb het draaiwiel op de draailier gemonteerd. Dit is een precies werk omdat het geluid en de werking van het draaiwiel hiervan afhankelijk zijn. Als bijvoorbeeld het wiel slingert zullen de snaren niet allemaal hetzelfde geraakt worden en zal het geluid niet 100% zuiver zijn. Het is veel werk maar als ik hier veel tijd en aandacht aan besteed zal het eindresultaat des te beter zijn. Het is geen verloren moeite.

 

Ik ben een nieuw project gestart vandaag. Ik heb weer een prachtige oude gitaar gevonden waar ik van vermoed dat die erg geschikt is om tot draailier om te toveren en een prachtig geluid zal voortbrengen. Ik heb de voorkant en de gitaarhals verwijderd en ik ben bezig met het  monteren van de pegblok en het binnenwerk . Dit is de basis waar later de onderdelen voor het draaiwiel op worden gemonteerd. Dit is het voor nu, zie onderstaande foto.