Back to Top

   


De draailier is nu helemaal af gemonteerd, elk onderdeel zit er nu op behalve de snaren. Nu begint het vernissen zoals u kunt zien op de laatste 2 foto's. Dit is de eerste laag, hierna volgen er nog drie lagen en als ik dan tevreden ben met het resultaat kunnen de snaren erop en kan ik eindelijk het resultaat ook beluisteren. In het volgende bericht kunt u foto's zien van het eindresultaat.

 

Alle onderdelen zijn gemonteerd en het einde komt in zicht. Voordat de snaren erop komen ga ik alles nog in de vernis zetten. Dit doe ik in meerdere lagen en elke laag wordt licht opgeschuurd voordat de volgende wordt aangebracht. Het fineer krijgt hierdoor een mooie diepe kleur en warme gloed en geeft het geheel een afgewerkte uitstraling. Nog even en dan kan ik voor het eerst het uiteindelijke resultaat bekijken en beluisteren.

 

Het werk aan de keybox vergt nauwkeurigheid. De toetsen moeten goed passen en soepel kunnen schuiven en makkelijk te bedienen zijn. Alle gaatjes moeten goed in de keybox zitten, dus veel meten voordat je de gaatjes maakt. Als de key's in de box zitten moet er een deksel op de box en het geheel wordt daarna met fineer mooi afgewerkt. De keybox kan nu op de draailier gemonteerd worden.

 

Nu de klankkast klaar is begin ik met het vervaardigen van alle onderdelen. Een zorgvuldige bezigheid die vooral gepaard gaat met veel passen, meten en veelvuldig schuurwerk. Hier en daar lijm ik al wat fineer op de onderdelen voor de afwerking, het oog wil tenslotte ook wat. Hierna kan ik beginnen met de keybox, key's en de tangents maar dat is voor een volgend bericht.

 

Het binnenwerk is klaar dus is het tijd om de voorkant er weer op te zetten. Hiervoor gebruik ik een goede lijm en heel veel lijmklemmen. Ik gebruik houten blokjes om de voorkant niet te beschadigen met de lijmklemmen. Het is belangrijk dat het lijmen goed gebeurd omdat er later als de snaren erop komen er veel spanning op de klankkast komt te staan. Daarna is het wachten tot de lijm gedroogd is zodat de lijmklemmen eraf kunnen. Nu ziet de oude gitaar er al uit als een draailier. Zie foto's