Back to Top

   

Hoe het allemaal is begonnen.

saxofoon mensToen Steve 12 of 13 jaar oud was en nog in Engeland woonde, kochten zijn ouders een doos waarin alle materialen zaten om intarsia-werkjes te maken. Later is hij het allemaal zelf gaan doen, hij heeft het zichzelf aangeleerd en heeft hier nooit een opleiding voor gehad. Eigenlijk heb je er weinig voor nodig zegt hij. Het belangrijkste dat je nodig hebt is hout, fineer, lijm, vernis en heel veel geduld want er gaat veel tijd in zitten. Steve kan zich er helemaal in verliezen. Nadat hij naar Eindhoven verhuisd was, ging hij bij het toenmalige houtbedrijf Picus aan de Tongelresestraat vragen of hij misschien wat afval fineer kon krijgen. Een tijdje later stond er een medewerker voor de deur met zijn auto vol met materiaal dat Steve mocht hebben. Dat was erg leuk. Inmiddels woont hij alweer heel wat jaartjes in de Doornakkers in Tongelre.

Steve houdt eigenlijk alles wat hij maakt het liefst zelf. Omdat hij aan zijn werken gehecht raakt, verkoopt hij het niet graag. Er zijn er wel ooit een aantal verkocht en een kennis heeft er ook een aantal aan de muur hangen. Maar het gaat Steve vooral om het creatief bezig zijn , het plezier van het maken en om het uiteindelijke resultaat.


escher en pieckVoor één werk haalde Steve inspiratie uit de "De snoepwinkel" van Anton Pieck, weer een ander werk is gebaseerd op één van de werken van M.C. Escher. Steve kan eigenlijk overal inspiratie vandaan halen. Het driedimensionale effect zorgt ervoor dat je naar de werken kunt blijven kijken. Tot slot nog een bijzonder detail dat hij heeft toegevoegd aan een ander werk van M.C.Escher. De persoon linksonder heeft een draailier op zijn rug.

Best magisch, toch?

Muziek instrumenten

steve met draailier

Er zijn dus veel intarsia-panelen te vinden bij Steve maar alsof dat nog niet genoeg is maakt hij ook nog zeer bijzondere muziek instrumenten. Zonder twijfel de meest bijzondere instrumenten die hij ooit gemaakt heeft, draailieren. Daar de meeste draailieren gemaakt zijn voor rechtshandigen en Steve zelf linkshandig is, spreekt het voor zich dat dit ook een reden was om linkshandige draailieren te bouwen.

Deze van oorsprong middeleeuwse instrumenten zijn volledig door hemzelf gemaakt en tot in het kleinste detail afgewerkt. Het enige aanknopingspunt dat hij had, was een tekening die 30 jaar geleden door een Belg was gemaakt en gelukkig had een vriend van hem er een. Uiteindelijk ging hij meer mensen bezoeken die er een hadden gemaakt, of het instrument konden bespelen. Het is Steve's grote trots en de grootste uitdaging die hij ooit heeft gehad. Steve koos ervoor om dit instrument te maken vanwege het speciale geluid dat lijkt op dat van doedelzakken, vanwege de drone-snaren. Het klinkt ook een beetje als een viool, omdat het technisch gezien een strijkinstrument is. Het zoemen klinkt een beetje als een ritmische eentonige kazoo. Het geheel wordt samengepakt in een kruising tussen een viool en een doedelzak, waarbij iemand ritme houdt op een kazoo. Het is fascinerend om te zien hoe ze werken en klinken. Toen het instrument in de 12e eeuw in Engeland werd geïntroduceerd, werd de boog vervangen door strings die een wiel aanraken, dat werd aangezwengeld door een handvat. In die tijd gebruikten de Engelsen de term "hurley burley" als een geringschattende verwijzing naar de muziek van het instrument.

ducimerlNaast de draailier maakt hij ook nog een ander instrument, de dulcimer. Dit is een smallere versie van de instrumenten van de citerfamilie, met drie tot vijf snaren met een fretboard dat in de schoot wordt gehouden van de speler die het tokkelt met een klein stokje, soms aangeduid als een ganzenveer of plectrum, met de rechterhand terwijl u de akkoorden of melodie met de linkerhand speelt. De dulcimer verscheen voor het eerst tussen Schotse en Ierse immigranten tijdens het begin van de negentiende eeuw in de Appalachen. Het instrument heeft echter geen bekende voorganger in Schotland of Ierland. Om deze reden is een groot deel van de geschiedenis van de dulcimer tot vrij recent speculatief geweest.

Hout fineer

hout fineer

Onderdelen van een draailier

draailier